Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2012 18:06 - Митниците на борба с корупцията
Автор: ploshtada Категория: Новини   
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.05.2012 18:06


     След масовата акция в ГКПП "Капитан Андреево," по време на която бяха задържани повече от 30 служителя на митниците, а 8 от тях бяха оставени за постоянно в ареста се доказа черно на бяло това, което ни беше като петно на вътрешна дреха- в България има тежки случай на корупция. И колкото и да се опитвахме да го скрием, сега трябва да се изправим пред проблема.
   Въпросът е как? Изглежда, че в митниците и КАТ нещо се раздвижва - поставят се камери, увеличава се контролът над служителите. Вместо патрули се използват все повече камери. Ваньо Танов обяви, че трудно намира лоялни кадри за граничните пунктове. Той добави, че през последната година е уволнил над 1000 служителя, поради недоказана лоялност на тестове. В митниците се раздават се бонуси за свършена работа. Макар и слаб, това е напредък. Но все пак корупцията е на едно от най- високите нива в Европа.
    Според мен, редките случай, в които се открива корупция са напълно достатъчни за един мотивиращ план. Ако корупционните практики, и склоняване към и даване на подкуп, се криминализират, дори и в съвсем дребни случаи, то е възможно прилагането на морализиращ ефект. Без заплахата от строго наказание, като лишаване от свобода, и восоки глоби, дисциплинарното уволнение няма достатъчно влияние над служителите на администрацията или министерствата.
    Ако дори и само малобройните доказани случаи, като тези в митницата на "Капитан Андреево," завършват с няколко години затвор и конфискация на придобитото, чрез корупция, то тя ще се свие.
    Ако се криминализира даването на подкуп, и се отреди строго наказание и за него, хората по- трудно биха давали подкуп, ако от него може да последва нещо по- лошо за тях от глобата за нарушението им.
    Друг възможен вариант е инспектори и други служители на изпълнителната власт, да бъдат следени, с цел контрол, със записващи устройства по време на работа. Така макар и скъпо и трудоемко, корупцията ще бъде намалена. Но наградата би била добре изпълнена работа и работещи проверяващи органи.
    Очевидно има как, въпросът е до кога корупцията ще бъде толерирана. Защото както е казал народа, не е луд този който е изял баницата, а този който му я е дал. Отговорете си до кога законите ни ще бъдат нищожни в лицето на парите.


Тагове:   корупция,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ploshtada
Категория: Новини
Прочетен: 23097
Постинги: 23
Коментари: 21
Гласове: 13
Спечели и ти от своя блог!
Архив