Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 19:18 - 365 забравени българи с които трябва да се гордеем - 4. Асен Йорданов
Автор: ploshtada Категория: Забавление   
Прочетен: 762 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Асен Йорданов е световноизвестен български изобретател и авиатор. През 1921г. емигрира в САЩ. Основател на авиоинженерството в България и ключова фигура в развитието на Американската авиация.

Роден през 1896 година в София, той от малък проявява интерес към авиацията. Едно от любимите му занимания е правене и пускане на хвърчила. Баща му, управител на Централната земеделска банка, го води като младеж по музеи из цяла Европа, където Йорданов наблюдава експонати от авиацията. Постъпва в училище за пилоти в Париж. Като младеж от заможно семейство, той успява да отдаде своето време за развитие на своята страст по аеропланите.

Само на 16 години, той постъпва на военна служба в Балканската Война, като механик в аеропланното отделение край Свиленград. Там той изобретява и конструира първият български самолет. Той използва съществуващия модел за биплан, но добавя система която да предотвратява падането на самолета. Така той поставя началото на българското авио- инженерство.

Йорданов завършва висшо военно образование и участва в Първата Световна Война. Бие се в много авио битки и е надарен с медал за храброст. Тогава Ньойския мирен договор, с който авиационното дело в България е забранено, идва като голямо нещастие в живота на талантливия инженер.

Страстта му към авиацията го отвежда в САЩ. Там с упоритост налага своята гениалност. Постига всичко, което може да желае от живота – всепризнат е за безспорен авторитет в областта от авиацията, става безумно популярен в Ню Йорк под прякора Джери, има всеки лукс, който пожелае. Гениалните му нововъдения не стихват и вече излизат от областта на авиацията. Той създава свои корпорации за авиация, електроника и много нови компании за авангардни технологии. Някои от изобретенията му са прекалено новаторски дори и за САЩ, и идеите му са замразени до  години далеч след смъртта му, като идеята му за телефонен секретар, наречен от него „Джорданфон“.

В бурната му кариера изпълнява секретни поръчки от правителството на САЩ. Създава бомбардировачите Б-29, известен с атомните атаки над Хирошима и Нагазаки. Популярността му нараства, когато създава най- голямото училеще за пилоти на гражданската авиация в САЩ. Нийл Армстронг признава че се учил на авиация от Асен Йорданов.

Постигнатото от Йорданов в областта на авиацията е от изключителна важност. Без неговият труд, развитието на тази област щеше да е доста по- изостанало. Невъзможността да работи за своята мечта го отблъсква към Америка, където успява да достигне върхът на своята кариера, макар дори и развитото Нюйоркско общество, средище на гениални учени по онова време като Томас Едисон и Никола Тесла,  да не може да приложи всичките му гениални идеи.

Той напуска родианта си и получава звезден живот в Америка. България често се връща в спомените му, и той винаги прогласява името й, заедно със своето.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ploshtada
Категория: Новини
Прочетен: 23110
Постинги: 23
Коментари: 21
Гласове: 13
Спечели и ти от своя блог!
Архив